tiistai 26. marraskuuta 2013

Jääkiekkokypärän evoluutio - tarkastelussa Bauer RE-AKT

[Teksti: Pekka Stenlund/ Sportia-Pekka, Kuva: SGN Group]

Tänään tutustuin Lielahden liikkeessämme jääkiekkokypäriin, ja reilussa 20 vuodessa on otettu merkittäviä kehitysaskeleita. Sovitin päähäni Bauerin RE-AKT -kypärää, josta välittyi tuntuma pitkälle viedystä tuotekehittelystä. Kun aiempi käyttökokemus rajoittuu legendaariseen JOFA:an mallia Wayne Gretzky ja todella raskaalla häkillä varustettuun ikivanhaan Cooperiin, ei tosin ole ihme, että Bauerin kypärä tuntui avaruusajan huipputuotteelta.

Bauer RE-AKT on suunniteltu vähentämään aivotärähdyksiä, jotka ovat olleet varsinkin ammattilaiskiekkoilijoiden riesana. Monet NHL:n tähtipelaajista – kuten Aleksandr Ovetškin, Steven Stamkos ja Claude Giroux – käyttävätkin nykyään RE-AKT -kypärää, sillä sen on todettu vähentävän aivotärähdyksen riskiä jopa 25 prosenttia.


Syy parantuneeseen turvallisuuteen on suunnittelutyö, joka huomioi eri suunnista tulevat rotationaaliset iskut. Päätä suojaava Suspend-Tech -sisävuori mahdollistaa kypärän kuoren liikkumisen törmäystilanteissa, jolloin päähän kohdistuva iskuvoima heikkenee. Kypärässä olevat PORON® XRD -pehmusteet antavat niin ikään suojaa, koska ne syövät liike-energiaa vähentäen osaltaan päähän kohdistuvien iskujen voimaa.

Pehmusteet ovat paitsi turvallisia, myös tuntuvat miellyttäviltä päätä vasten. Kirjoittajan kaltaiselle urheillessa runsaasti hikoilevalle pelaajalle käyttömukavuutta lisäävät tuuletusaukot, jotka pitävät pään viileänä kuumissakin kamppailuissa. Maininnan arvoinen on myös päälle ja takaraivolle sijoitettu säätömekanismi, joka nopeuttaa ja helpottaa itselle sopivien säätöjen löytämistä.

Junioripelaajan kannalta plussaa on puolestaan kasvohäkin keveys. Bauer RE-AKTissa häkki on titaniumia, mikä tekee siitä kestävyydestään huolimatta markkinoiden keveimmän. Ohuen ja hieman ovaalin rakenteen ansiosta näkyvyys on parempi, eikä kiekko karkaa silmistä ratkaisevalla hetkellä.

Mutta kuva kertoo aina enemmän kuin tuhat sanaa (puhumattakaan liikkuvasta kuvasta), joten kannattaa katsoa Bauerin virallinen video RE-AKTin hienouksista. Kypärän löydät Sportia-Pekan myymälöiden ohella verkkokaupastamme.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti