keskiviikko 12. helmikuuta 2014

Kiekkoilijan suojautuminen lähtee pohjapukeutumisesta

[Teksti & kuvat: Pekka Stenlund/ Sportia-Pekka]

Suomalaisittain Sotshin talviolympialaisten suurimpia mielenkiinnon kohteita on jääkiekko. Huipputasolla peli on vauhdikasta, eikä vaaratilanteilta aina vältytä. Useampi kisoihin osallistuva mies- ja naiskiekkoilija onkin uransa aikana loukkaantunut luistimenviillosta, minkä seurauksena viiltosuojatuotteet ovat yleistyneet pelaajien parissa.

Olympiakiekon innostamana tutustumme tällä kertaa viiltosuojatuotteisiin, jotka suojaavat vaaravyöhykkeellä olevista kehon osista kaulan, jalat ja ranteet.

Bauer Core 2-in-1 -kaulasuojapaita


Kun itse höntsäsin ulkojäillä, kaulasuoja oli yksi niistä varusteista, jota aina pidin mukana. Nykyään erillinen kaulasuoja ei ole pelaajalle välttämättömyys, sillä Bauerin kaulasuojapaidassa kaulasuoja yhdistyy tekniseen alusasuun. Valmistajan sanoin paita on suunniteltu lajin ehdoilla: se istuu hyvin varusteiden alla, eikä rajoita pelaajan liikeratoja. Kosteuden siirtokyky ja hengittävyys puolestaan takaavat käyttömukavuuden.

Kaulasuojapaita niskan puolelta.

Kevlarkuiduilla vahvistettu kaulaosa on ohut ja kevyt, mutta se suojaa sekä kaulaa että niskaa koko matkalta. Lisäturvallisuutta tuo se, että suojausosaa on jatkettu paidan yläosaan asti. Niskassa olevan tarrakiinnityksen ansiosta kaulus on helppo säätää itselleen sopivaksi, minkä lisäksi paidan pukemista helpottaa vetoketjun pitkä vetohihna.

Bauer Elite -viiltosuojasukka


Pelin kiihkeässä tempossa – ja etenkin taklaustilanteissa – pohkeet joutuvat helposti viillon kohteeksi. Polveen asti ulottuva Bauer Elite -suojasukka tuo turvaa sinne, missä sitä tarvitaan. Se ei suojaa täydellisesti, mutta heikentää viillon voimaa riittävästi, jotta vakavammilta loukkaantumisilta vältytään.

Bauerin sukka työpöydälle esteettisesti aseteltuna.

Hyvän suojaavuuden takaa patentoitu kevlarkuitu, joka kattaa 60 prosenttia sukan materiaaleista. Hengittävyydestä ja kosteudensiirrosta huolehtii Cool-max® -polyesteri (20%), kun nylon ja spandex tuovat puolestaan tarvittavaa joustavuutta ja istuvuutta.

Tuff-N-Lite® Hockey -rannesuoja


Jääkiekkokaukalossa ranteiden suojaamista ei välttämättä ensimmäisenä ajattele, mutta kaatuessa käsivarsi jää helposti luistimen viiltämäksi. Ranteiden suojaamiseen on kiinnittänyt huomionsa Kanadan olympiajääkiekkojoukkueiden virallinen suojaaja on Tuff-N-Lite, joka on erikoistunut vuosikymmenien ajan viiltosuojatuotteisiin sekä urheilun että turvallisuusalan ammattilaisten parissa.

Lähikuvassa Tuff-N-Lite Hockeyn rannesuoja.

Tuff-N-Liten 12 senttimetriä pitkän rannesuojan kangas on patentoitu seos keinokuituja, lasia ja metallia. Yrityksen mukaan määrätietoisella kehitystyöllä on luotu muita suojamateriaaleja vahvempi ja kestävämpi kangas, joka myös tuntuu iholla miellyttävältä. Omaan ranteeseen suoja tuntui sen verran hyvältä, etten ihmettele, miksi yritys esittelee aktiivisesti tuotteitaan YouTubessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti