tiistai 4. helmikuuta 2014

Laskettelukausi on täydessä vauhdissa

[Teksti: Pekka Stenlund/ Sportia-Pekka; kuvat: SGN Group]

Tammikuun pakkasten ansiosta laskettelukausi pääsi vauhtiin, kun rinteitä lumetettiin valmiiksi niin Sappeessa, Ellivuoressa kuin Mustavuoressa ja Hervannassa. Viime viikonlopun lumipyry ja pakkasten laantuminen paransivat olosuhteita entisestään, joten nyt on hyvä aika lähteä rinteeseen nauttimaan talven ja vauhdin hurmasta.

Lasketteluvälineiden vuokraaminen onnistuu laskettelukeskuksissa helposti, mutta lasketteleminen on mielekkäämpää ja useimmiten helpompaa omilla välineillä. Tutuilla varusteilla kun tietää, miten monot ja sukset käyttäytyvät, jolloin laskettelu on turvallisempaa ja nautinnollisempaa.


Lasketteluvälineistä tärkeimmät: monot


Lasketteluvälineitä valittaessa kannattaa panostaa oikeiden laskettelumonojen löytämiseen. Kysy myyjältä mahdollisimman paljon lisätietoja ja pyydä sovitettavaksi eri malleja. Kuten kaikkien urheilukenkien kohdalla, on laskettelumononkin oltava oikean kokoinen ja istuttava mukavasti omaan jalkaan.

Monoissa on oltava käyttäjälle sopiva sisäkenkä, joka tuo käyttömukavuuden ohella lämpöeristystä. Tärkein ominaisuus on kuitenkin kantapääistuvuus, koska mitä paremmin kantapää pysyy paikallaan, sitä paremmin kenkä pysyy jalassa. Ja kun kantapää on tukevasti kiinni monon pohjassa, on tuntuma suksiin parempi ja laskeminen nautinnollisempaa.

Käyttäjän mukainen ratkaisu: sukset


Suksien valintaan vaikuttaa kolme asiaa: laskijan fyysiset ominaisuudet (paino & pituus) ja taitotaso sekä suksen käyttötarkoitus. Kirjoituksessa keskitytään lähinnä kahteen ensimmäiseen kohtaan, koska aiheena on peruslasketteleminen.


Laskijan pituudella ei ole yhtä suurta vaikutusta laskettelusuksien pituuteen kuin murtomaasuksien tapauksessa, sillä yleispituutena miehille suositellaan 170 cm ja naisille 160 cm pitkiä suksia. Aloittelijalle tosin sopivat suosituspituutta lyhyemmätkin sukset, koska rauhallisesti laskettaessa suksien hallinta ja käännökset helpottuvat, mikä edesauttaa osaltaan laskettelussa kehittymistä. Kehityksen myötä voi siirtyä pitempiin suksiin, sillä kovassa vauhdissa lyhyempien suksien hallinta muuttuu haastavammaksi.

Laskijan paino vaikuttaa ennen kaikkea suksen jalkavuuteen. Oikean jalkavuuden ansiosta laskettelijan paino jakautuu tasaisesti sukselle, ja raskastekoiselle laskijalle sopii suksi, jossa keskikohta nousee selkeästi kärkeä ja kantaa korkeammalle. Kevytrakenteisemman laskettelijan kannattaa puolestaan valita suksi, jossa keskikohta on lähellä alustaa.

Paino vaikuttaa myös suksen kiertojäykkyyteen eli siihen, miten ja mistä kohdasta suksi taipuu. Raskastekoinen laskija valitsee jäykemmän suksen kuin kevytrakenteisempi, mutta suksen jäykkyyttä määriteltäessä ratkaisevampaa on laskettelijan taitotaso ja tarpeet. Leppoisaan perhelomailuun sopii löysä ja helposti laskettava suksi, kun taas aktiiviseen harrastamiseen soveltuu paremmin kovaa vauhtia kestävä ja nopeisiin käännöksiin soveltuva jäykkä suksi.


Helpoin valintatyö: sauvat


Monoihin ja suksiin verrattuna laskettelusauvojen valinta ei ole rakettitiedettä. Sauvoilta vaaditaan kolmea ominaisuutta: vahvuutta, joustavuutta ja keveyttä. Vahvuutta tarvitaan käännöksissä, jolloin sauvoihin kohdistuu paljon voimaa. Joustavuus puolestaan estää sauvojen katkeamisen ja keveys käsien väsymisen.

Oikeanpituiset sauvat löytyvät myös helposti. Kun kyynärvarsi on 90 asteen kulmassa sauvan osuessa maahan, on sauva sopivan mittainen. Tämän jälkeen ei tarvitse kuin löytää sauva, joka tuntuu sopivalta omaan käteen.

Käytännön toteutus


Lasketteluvälineiden valintatyön lyhyt oppimäärä on käyty läpi, joten seuraavassa blogipostauksessa käydään valitsemassa tarvittava varustus rinteeseen. Valintatyössä turvaudutaan luonnollisesti Sportia-Pekan lasketteluosaston myyjien asiantuntemukseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti