keskiviikko 29. tammikuuta 2014

Talvikuntoilija, suuntaa jäälle!

[Teksti & kuvat: Pekka Stenlund/ Sportia-Pekka]

Kulunut talvi on ollut talviurheilun kannalta haastava. Lämmin alkutalvi sulatti lumet, ja kun pakkaset vihdoin saapuivat, pysyivät kunnon lumisateet poissa. Tampereen seudulla ei hiihtolatuja ole valmiina liian montaa kilometriä, mutta talvisesta liikkumisesta pääsee nauttimaan sekä järvien jäille että pihajäille.

Luisteluretkelle järven jäälle


Tammikuun pakkasten ansiosta järvien päälle on muodostunut kantava jääkerros, joten olosuhteet ovat otolliset matka- ja retkiluisteluun. Näsijärven luistinrata on kunnossa Siilinkarille asti, ja vapailla luonnonjäillä voi tehdä luisteluretken omalla reittivalinnalla.

T-Profilin retkiluistin luistelusiteellä ja -kengällä.

Vaelluskenkiin tai hiihtomonoihin kiinnitettävillä retkiluistimilla jäällä liikkuu jouhevasti paikasta toiseen, koska pitkä liuku mahdollistaa nopean matkanteon. Lisäksi pitkät terät liukuvat hyvin epätasaisemmallakin alustalla. Mikäli reipas liikunta kauniissa maisemissa innostaa, on aika hankkia tarvittava varustus.

Sportia-Pekan retkiluistinvalikoimaan kuuluvat Kuningaskuluttajan testissä hyvin pärjännyt Isvidda Trekking sekä Zandstra Tango ja T-Profil. Jääluisteluun tarkoitetut sauvat ovat hyvä lisävaruste, sillä ne tuovat luistelijalle tukea ja luisteluun lisää vauhtia.

Turvallisuus on lisäksi aina pidettävä mielessä – jäihin putoamisen vaara kun on osa harrastusta. Jäänaskalit, heittoköysi ja tukeva reppu, johon mahtuvat vesitiiviisti pakatut vaihtovaatteet, ovat ostamisen arvoisia. Aloittelevan tai pitkään luistelematta olleen kannattaa harkita lisäksi kypärän käyttämistä sekä polvi- ja kyynärsuojia.

Pihaluistelussa opitaan luistelemisen salat


Paitsi järven jäällä, luistelijoita riittää myös kaupungin jäädyttämillä kentillä. Etenkin pieniä luistelijoita näkee koulujen ja leikkikenttien vieressä olevilla pikkukentillä, jotka ovat hyviä paikkoja aloittaa perehtyminen luistelun jaloon taitoon.

Poikien ja tyttöjen harjoitusluistin.

Luisteluharrastukseen Sportia-Pekka tarjoaa hyvän valikoiman 25–50 euron luistimia pienille ensiluistelijoille ja vähän varttuneemmille jäällä kiitäjille. Lisäksi meiltä ostettuihin luistimiin sisältyy teroitus, joten luistelemaan pääsee vähällä vaivalla.

Kuten retkiluistelussa, myös luistelemaan harjoitellessa kannattaa muistaa turvallisuus. Kun päässä on kypärä ja polvet ovat suojattuina, vältytään suuremmilta vahingoilta. Ja kun varustus on kunnossa, liikkumisen riemu kantaa yli kaatumisien.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti