keskiviikko 22. tammikuuta 2014

Mies merinovillassa – testissä North Outdoorin kerrasto

[Teksti & kuvat: Pekka Stenlund/ Sportia-Pekka]

Joulukuun alussa kirjoitin blogissamme merinovillakerrastoista. Vuoden vaihduttua saapuivat lopulta pakkaskelit, joten aika oli otollinen perinpohjaisemmalle tuotetestaukselle. Neljän päivän ajan käytin yli 15 asteen pakkasilla North Outdoorin Active merinovillapaitaa ja -housuja, jotka ovat eettisesti tuotettua no mulesing -merinovillaa.

Ensituntumaa merinovillaan otin perjantai-iltana viedessäni koiran iltalenkille raikkaassa pakkassäässä. North Outdoorin kerraston päälle puin korkeakauluksisen collegen ja kevyttoppapuvun. Välitön ensituntemus oli, että olo on ”ilmastoidumpi” kuin aiemmin käyttämieni keinokuiduista valmistettujen kerrastojen kanssa. Puolen tunnin kävelylenkin aikana ei tullut kylmä, vaikka iholla olikin koko ajan jännän ilmava tunne.

Merinovillaan pukeutuneena pärjää pakkasilla.

Lauantaina ja sunnuntaina luovuin aluskerrastosta ainoastaan yöunien ajaksi. Molemmat päivät olivatkin melkoista tehotestausta, sillä olin tasaisin väliajoin joko ulkona pakkasessa koiraa ulkoiluttamassa/ tyttären kanssa leikkimässä tai sisällä kotiaskareissa.

Merinovilla osoittautui lyömättömäksi kumppaniksi arkitouhuissa. Pihalla liikkuessa kylmä pysyi loitolla ja olo säilyi miellyttävän lämpimänä. Sisätiloissa asua ei tarvinnut riisua kotiaskareiden ajaksi, vaan siivoukset ja ruoanlaitot sujuivat ilman hikoilua. Jopa päivätorkut sohvalla viltin alla onnistuivat loistavasti.

Arkikäytössä asu oli mielestäni menestys, joten alkuviikosta seuraava askel oli merinovillan testaaminen talviurheilussa. Juoksulenkille kerraston päälle lyhythihainen tekninen paita, poolopaita ja juoksupuku – sitten maastoon.

Merinovillatestin maisemissakaan ei ollut valittamista.

Kolmen vartin juoksemisesta tuli hiki hyvin pintaan, minkä jälkeen vaihdoin kävelyyn. Aavistuksen kosteana kerrasto ei vaikuttanut aivan yhtä lämpimältä kuin kuivana, mutta ilokseni huomasin, ettei 20 minuutin kävelyn aikana kuitenkaan tullut kylmä. Kosteanakin kerrasto siis toimi luvatusti eli olo tuntui kuivalta ja lämpimältä. Kenties välikerroksessa runsaasti kosteutta keränneen peruspoolon korvaaminen paremmalla asusteella olisi parantanut alusasun toimivuutta.

Lenkin jälkeen annoin kerraston aluksi kuivua kylpyhuoneessa, ja lopuksi tuuletin sitä hetken aikaa parvekkeella. Näiden hoitotoimenpiteiden jälkeen nenäni ei havainnut kerrastossa lainkaan hien hajua neljän päivän tehokäytön jäljiltä. Antibakteeristen ominaisuuksienkin osalta tuotelupaus siis täyttyi. Mutta varmistaakseni tämän aion käyttää kerrastoa aktiivisesti koko lopputalven.

1 kommentti:

  1. Mulesing-vapaa villa ei ole yhtä kuin eettisesti tuotettu villa. North Outdoor valmistaa kaikki kerrastonsa Kiinassa eikä kerro valmistusolosuhteista mitään. Myöskään villan alkuperää ei kerrota.

    VastaaPoista