maanantai 10. helmikuuta 2014

Lasketteluvälineiden ostaminen on tarkkaa puuhaa

[Teksti & kuvat: Pekka Stenlund/ Sportia-Pekka]

Edellisessä postauksessa kirjoitin lasketteluvälineiden hankkimisesta ja niiden valitsemiseen vaikuttavista seikoista. Viime perjantaina menin tarmoa täynnä tenttaamaan lasketteluosaston myyjiä siitä, minkälainen varustus sopisi blogiin kirjoittaneelle, joka on tähän asti laskenut vuokravälineillä.

Ennen kuin päästiin itse välineiden valintaan, laskettelupuolella työskentelevä Elina varmisti kokemustasoni. Koska en ollut rinteessä noviisi – vaikka edelliskerrasta onkin vierähtänyt tovi – varusteita ryhdyttiin kartoittamaan kokeneemmille laskijoille tarkoitetuista tuotteista.

Millimetrin tarkkaa etsimistä


Kunnon laskettelumonojen metsästys alkoi jalan mittauksella, ja tuloksena oli reilut 26 senttimetriä. Kokeilin kokoluokasta 26 kahta eri monoa, mutta ne tuntuivat jalassa liiankin napakoilta. Seuraava koko – 26,5 – tuntui huomattavasti paremmalta: soljet kiinnitettynä kantapää pysyi jämäkästi paikoillaan, eikä sisäkenkä puristanut jalkaa.

Bloggaajan monovalinta - Nordica FireArrow F4.

Elina opasti vielä kiinnittämään huomion siihen, miltä mono tuntuu suorassa seistäessä ja laskuasennossa. Mono on rentoon laskemiseen käyttäjäystävällinen, kun seistessä varpaat koskettavat kevyesti sisäkengän kärkeen ja laskuasennossa ne ovat vastaavasti vapaina.

Laskettelumonoiksi valikoitui lopulta Nordica FireArrow F4, jotka oli hyvän istuvuutensa lisäksi helppo pistää jalkaan. Koska kyseessä on aktiivitason laskettelukenkä, on todennäköistä, että pärjään kyseisillä kengillä pitkään. Kunhan säilytän niitä oikein: soljet aina kiinnitettyinä, jolloin mono säilyttää muotonsa ja jämäkkyytensä.

Suksivalinnan ratkaisi käyttötarkoitus


Periaatteessa laskettelumonot käyvät sukseen kuin sukseen, mutta monovalintani määritti pitkälti sen, minkälaisia suksia minulle lähdettiin etsimään. Kokeneemman laskijan monojen pariksi ei kannata valita liian löysää suksea, vaan aktiivitason monon kanssa toimii paremmin hieman jäykempi suksi.

Suksiehdokkaat: Nordica Transfire 78 CA & Atomic Redster LT.

Oman pituuteni perusteella laskettelusuksieni pituus on 160–168 senttimetriä, mihin vaikuttaa osaltaan suksen käyttötarkoitus ja jäykkyys. Leppoisaan lasketteluun Elinan suksisuositus oli Nordica Transfire 78 CA, joilla laskeminen on suhteellisen helppoa ja vakaata. Mikäli haluaisin haastaa itseäni rinteessä sekä laskea vauhdikkaammin, ehdotus oli Atomic Redster LT.

Koska itselleni laskettelu merkitsee rentoa ajanvietettä, valitsin Nordican sukset. Lisäksi jos haluan laskea vauhdikkaammin, pitäisi kyseisen suksen riittää oman taitotasoni vaatimuksiin tuleviksi vuosiksi eteenpäin.

Vielä sauvat, ja vähän muutakin


Laskettelun kannalta tärkeimmät varusteet löytyivät menestyksellä, ja sauvojen valinta oli helppo tapaus. Käteen 120 senttimetriä pitkä Atomicin sauva, joka maahan osuessaan jätti käsivarren 90 asteen kulmaan. Oikean kokoinen sauva löytyi välittömästi, joten lasketteluvälinepaketti kokonaisuutena on valmis, kun kypärä tuli hankittua jo viime kaudella.

Tai melkein valmis, sillä kotiin saavuttuani huomasin, että suksia kuljettaa mieluiten kantokassissa. Lisäksi vanha lasketteluasu näyttää aavistuksen nukkavierulta tuliterien varusteiden rinnalla, joten myös vaatepuolta on syytä päivittää, ennen kuin lähden rinteeseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti